SUSTAINABLE Quickstart – Wat is het verschil? 4 duurzame modebegrippen simpel uitgelegd.

Sustainable, duurzaam, vintage, circulair fashion, je wordt doodgegooid met deze woorden. Ook wij gebruiken veel van deze woorden in de omschrijving van ons merk. Maar wat zijn de verschillen en wat betekenen ze precies? Lees verder voor de uitleg van deze woorden.


1. Duurzaam/sustainable Duurzaamheid gaat eigenlijk over hoe lang iets mee gaat. Wij vinden dat de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid vooral bij de mensen zit die iets maken, en wat minder bij de consument. Vaak word er iets juist express niet duurzaam geproduceerd zodat het snel uit elkaar valt, en jij een nieuwe nodig hebt. Een stof die snel uit elkaar valt, een ontwerp dat snel uit de mode raakt, of een kwaliteit die snel steken laat vallen zijn dus geen duurzame keuze.

2. Circulair Het woord zegt het al; een cirkel. Circulair gaat vooral over hergebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn onze kledingruilevents, maar ook de mogelijkheid om je tweedehands kleding te verkopen bij ons in de winkel is een voorbeeld van een circulaire keuze. Iemand anders kan jouw kleding weer gebruiken, als zij het ook weer verkoopt, is iedereen blij, en vooral moeder aarde. Er hoeft zo namelijk niets nieuws gemaakt te worden. 3. Vintage Over vintage word veel gesproken. De een vindt dat vintage kleding is tot de jaren 80. Anderen nemen de jaren 90 kleding er ook in mee. Door weer anderen is alle kleding die ooit al 'preloved' ofwel door iemand anders gedragen is, vintage. Vintage is in onze optiek oude kleding. Uit andere tijden. Wij vinden dat vintage ook in de jaren 90 valt. Maar dit is puur voor ons gevoel. We kunnen hier hele discussies over voeren. We vertellen jullie dus wat wij onder vintage verstaan en hoe we het selecteren. Wij herkennen vintage vaak aan stijlkenmerken. Zie hier onze handpicked collectie Vintage. Bepaalde kwaliteit, lengtes, boordjes en verwerking. Toch komen wij ook wel eens iets tegen waarover we twijfelen. Wij houden voornamelijk van Vintage door de stijl en de circulaire gedachte. Vintage is voor ons dus: tweedehands kleding uit andere tijden.

4. Tweedehands kleding Hier ligt voor ons het verschil met vintage. Onder tweedehands verstaan wij kleding uit de afgelopen 15/20 jaar. Het hoeft daardoor helemaal niet minder mooi te zijn, maar we zien dit wel als minder uniek. Toch hebben wij ook wat van deze items in de winkel. Levi's, Benneton, Hugo Boss. Soms brengen mensen hun kleding hier naartoe om iemand anders er blij mee te maken. Dit kun jij ook doen. Verkoop jouw items in onze winkel en join de beweging naar duurzaamheid! Als we het niet kunnen verkopen, kun je het ook doneren aan onze zero waste projecten. We halen je items dan uit elkaar en maken er iets compleet nieuws van. Ook dit draagt bij aan een circulaire beweging, en die supporten wij graag. Je krijgt van ons dan ook voor zo'n actie punten voor persoonlijke kortingen. Breng je dus je items hoe dan ook naar eeden. We proberen een verschil te maken! JOIN THE FORCE - Koop lokaal en sustainable!


Volg ons op instagram en andere social media voor meer informatie. Join the community to make a difference!

©2018 by eeden THE LABEL